keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

Porola, Halla-aho ja Greta T

Elokapinan kolmas kesäkuinen aktio oli näyttävä tapahtuma, joka alkoi eduskuntatalolta ja päättyi Forum edustan risteykseen, koska poliisi ei sallinut marssia Kaisaniemenkadun risteykseen. PR-syistä poliisin tiedottajaa on ilmeisesti käsketty sanomaan, että mielenosoittajat eivät toimineet sovitulla tavalla. En tiedä, käydäänkö missään muussa EU-maassa tällaista PR-taistelua, joka poliisi teeskentelee "yllättyneensä" siitä, että suunnitelmat muuttuvat poliisin omien toimien seurauksena. Yhtä naurettavaa teatteria on poliisin puolelta esittää, että he ovat huolissaan ajoväylälle istuvien elokapinallisten terveydestä ja turvallisuudesta. Jos joku yksilönä näin ajattelisikin, poliisi väkivaltayksikkönä tietenkin ymmärtää, että kun kadulla istuu iso joukko ihmisiä, mikään ajoneuvo ei rymistele heidän päälleen muuten kuin tahallaan.

Myönnän provosoituvani osittain siksi, että poliisin puolelta tapahtumia kuvailee Ylelle Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Heikki Porola, jonka takia minua on luultu aina silloin tällöin poliisiksi. Enemmän harmittaa kuitenkin se, että poliisi turvautuu mielenosoittajien syyllistämiseen: "Kyllä se aina yllättää, kun poiketaan sovitusta asiasta. Isossa osassa Elokapinan mielenosoituksia mennään juuri niin kuin on sovittu. Nyt ei menty." (Heikki Porola Ylen haastattelu 26.6.2024) Elokapinan oman tiedotteen mukaan alkuperäisestä suunnitelmasta jouduttiin poikkeamaan, koska poliisi ei päästänyt noin 1500 hengen kulkuetta etenemään suunniteltuun mielenosoituspaikkaan Kaisaniemessä. Jostain syystä luotan tässä asiassa enemmän Elokapinan kuin poliisin tiedottajaan. 

Poliisi ei ole voinut kiistää sitä, että Elokapinan kaikki toimet ovat täysin väkivallattomia ja jo etukäteen on ilmoitettu, että tarkoitus on aiheuttaa haittaa liikenteelle, jotta viesti  päättäjien on tehtävä nopeasti jotain pelkän puhumisen sijasta  saadaan kuuluville. Poliisin toiminta on ollut myös pääosin korostuneen maltillista (en tiedä, oliko Kaisaniemessä ennen juhannusta tapahtunut mielenosoittajan väkivaltainen tuuppiminen tutkittu ja yhden turhautuneen poliisin lieväksi liioitteluksi tulkittu), enkä itse ole havainnut asiatonta rauhallisten mielenosoittajien väkivaltaista kohtelua. Vaikeampi asia poliisille on organisaationa sietää sitä, että mielen osoittaminen on Suomessa ainakin vielä perustuslain takaama oikeus, eikä missään on säädetty, ettei mielenosoitus saa aiheuttaa häiriötä. Kun me Elokapinassa häiritsemme muutaman tunnin ajan autoliikennettä, käytämme perustuslain tarjoamaa oikeutta yrittää saada viesti kuurojen päättäjien tietoon. Ainakin toistaiseksi poliisi näyttää tyytyneen tämän passiiviseen myöntämiseen, kun kiinniotot ovat liittyneet vain poistumiskieltoa vastaan toimineisiin, ei meihin tukimielenosoittajiin.

* * *

Tiistaisessa mielenosoituksessa eduskuntatalon edustalla oli päätähtenä ruotsalainen ilmasto- ja ihmisoikeusaktivisti Greta Thunberg, joka ennen puheenvuoroaan kuljeskeli rauhallisesti muiden mielenosoittajien joukossa ilman turvamiestä. Hänet kyllä ympäröitiin jatkuvasti haastatteluin ja kameroin, koska hän oli Elokapinassa julkkis, toisin kuin me kaikki muut. Minusta oli hieno ele, että Thunberg puhui kaikille, mutta oli muuten yksi isossa joukossa ilman vähäisintäkään diivan tai julkkiksen elettä. Kuitenkin hänen läsnäolonsa ja läheisyytensä antoi selvästi koko porukalle lisää intoa, jos se nyt ylipäätään on mahdollista näin hyvin motivoituneessa joukossa, Paikallahan oltiin itse asian, ei vain Greta Thunbergin takia.

Kun oltiin eduskunnan rappusilla ja kaikki Elokapinan viestit ja vaatimukset on tarkoitettu suomalaisille poliittisille päättäjille, odotettiin tietenkin mielenkiinnolla, ketkä vaivautuvat mukaan Elokapinan viestiä tukemaan. Bongasin itse muutamia Vihreiden kansanedustajia, kuten saattoi etukäteen olettaakin. Tunnen niin huonosti nykyisiä kansanedustajia ulkonäöltä, että joku saattoi jäädä huomaamatta. Ei kuitenkaan eduskunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka ei tietenkään tullut mielenosoittajien tueksi, vaan seisoi tunnin ajan turvallisen matkan päässä perusasennossa, kädet tiukasti rinnalla, mustat lasit silmillä (aurinko oli jo turvallisesti talon takana) ja näennäisesti reagoimatta kuin presidentin turvamies jossain isommassa maassa. Yksi fani kävi otattamassa selfien ja Halla-aho käänsi faninsa niin, että kuvaan tuli myös mielenosoittajia. 

Ylelle antamassaan auliissa haastattelussa Halla-aho teki selväksi, ettei häneltä heru Elokapinalle ja sen vaatimuksille minkäänlaista ymmärrystä saati tukea. Hänen mielestään  "ilmastoliikkeelle on käynyt niin, että äärivasemmistolainen aines on kaapannut sen omiin tarkoitusperiinsä." ja "Täällä kannatetaan kaikenlaista vasemmistolaista hörhöilyä, avoimia rajoja ja kapitalismin vastustamista, jolla ei ole kovin paljon tekemistä itse ilmastokysymyksen kanssa." Mekaanisen nuken lailla Halla-aho tietenkin tuomitsi Elokapinan toimintatavan eikä uskonut sillä olevan toivottua vaikutusta. Halla-aho olisi voinut toimia toisinkin: luvata eduskunnan tai hallituksen toteuttavan jonkin konkreettisen ilmastokatastrofia hidastavan tai estävän toimin, mutta tietenkään hän ei puhunut mitään sellaista, vaikka hänelle tarjottiin tilaisuus kertoa tällaisesta ilouutisesta valtakunnallisissa uutisissa.

* * *

Voimme naureskella päitä puistellen jonkun Halla-ahon kommenttien ennalta-arvattavuutta ja sitä, kuinka hän ilman pienintäkään yritystä todistaa väitettään julisti ilmastoliikkeen joutuneen "äärivasemmiston" kaappaamiseksi. Väite on mielenkiintoinen, koska itse en ole huomannut Elokapinan toiminnassa vähäisintäkään puoluepoliittisesti virittynyttä piirrettä. Mutta ilmeisesti on niin, että mikä tahansa toiminta yhteisen hyvän puolesta on oikeistolle nykyään "kommunismia", vaikka SKP kerää äänestyksissä vain rippeitä. "Kommunismi" on tämän hetken termi mille tahansa asialle, jota oikeisto ei halua toteuttaa tai minkä toteuttamisen oikeisto haluaa estää. Halla-aho yritti perinteiseen tapaan väittää, että "kaikki ovat varmasti samaa mieltä ympäristönsuojelun ja ilmastotyön tärkeydestä". Se on törkeää valhetta ja Halla-aho tietää sen itsekin. Hänen oma puolueensa on vastustanut kaikkia toimia ilmastotuhon estämiseksi ja ympäristön suojelemiseksi.

Elokapina on syntynyt, koska parlamentaarinen vaikuttaminen on kadonnut keinovalikoimasta. Äärioikeistoa mielistelevä oikeistohallitus ei pelkästään jätä sanojen helinääkin toteuttamatta, vaan tukee aktiivisesti ilmaston tuhoa kiihdyttävää toimintaa miljardeilla. Orpon ja Purran kauhukabinetti ei tee yhdessä opposition kanssa kaikkeaan, että Suomi kykenisi edes saavuttamaan kauas asetettuja päästörajoja. Sen sijaan hallitus tekee toistuvasti ratkaisuja, joiden takia katastrofi lähenee entistäkin nopeammin. Parlamentaarinen vaikuttaminen ei ole tänä päivänä mahdollista, koska meillä on hallitus, joka ei tee yhteistyötä, vaan komentelee, rankaisee ja vihaa. Hallitusvaltaan päästetty persujoukko on jo muuttanut keskusteluilmapiiriä sellaiseksi, että ilmastotoimet ovat "liian kalliita" ja aivan liikaa "kommunismia". Tärkeämpää on saada halpaa pensaa, jotta yksityisautoilu voi jatkaa hiilidioksidipäästöjen lisäämistä.

Onko Halla-ahon setämäisen ylimielinen suhtautuminen Elokapinaan ja sen vaatimuksiin typeryyttä vai tarkoin harkittua totuuden kieltämistä? Vahvasti tuntuu siltä, että ideologinen kiihkomieli on synnyttänyt Suomessa tilanteen, jossa päättäjät eivät kuuntele asiantuntijoita, eivät piittaa tosiasioista eivätkä missään tapauksessa pyri konsensukseen edes olemassaoloa uhkaavien katastrofien kysymyksessä. Siksi joltain Halla-ahon kaltaiselta nukkemestarilta ei tulla koskaan kuulemaan aidosti huolestunutta puhetta Suomen tai maailman ilmaston tilasta ja pelottavasta tulevaisuudesta. Sen korvaa jäkätys jostain "väestönvaihdosta" valtiossa, joka tulee olemaan juuri niitä alueita, jonne miljoonat ihmiset tulevat pakenemaan oman maansa sietämättömiä ilmasto-olosuhteita. Toivottavasti eduskunnan pj Halla-aho on tulevaisuudessa kädet puuskassa ottamatta vastaan tulijoita millä tahansa Suomen rajalla.





Kaikki kuvat (c) 2024 Heikki Poroila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja vain Google-tilin käyttäjiltä. Blogin kirjoittaja kannattaa avoimuutta keskusteluissa.