Leo Stranius on päättänyt valistaa haluttomia kanssakansalaisiaan, kunnes nämäkin tajuavat, että välttämätön muutos voi olla myös itsekkään ihanaa. 1,5 astetta parempi arki - Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi (Gummerus 2025) liikkuu näennäisesti olemassaoloamme uhkaavan ilmastonmuutoksen ympärillä, mutta pohjimmiltaan tässä on kirja siitä, mitä kaikkea pitää (ei siis "pitäisi") jokaisen meistä pikku elämässään muuttaa, jotta tulevaisuus voi ylipäätään koittaa. Stranius ei kirjoita yhtä armottomasti kuin Pentti Linkola, mutta jonkinlainen etäinen sukulaissieluisuus leijuu ilmassa. En usko, että Stranius harrastaa missään kohdassa satiiria, ironiaa tai suoranaista huumoria. Valistuksen tyylilajina on kertoa karut tosiasiat ja "pehmentää" sitten vaikutusta kertomalla omista ponnisteluista, jotka eivät nekään aina ole osuneet aivan kohdalleen, vaikka kirjoittaja harvinaisen suuressa määrin elää kuten opettaa.
Olen yleisellä tasolla yhtä huolestunut ympäristötulevaisuudestamme kuin Stranius. En myöskään pidä huonona sitä, että osoitetaan viesti suoraan jokaiselle meistä. Olisin ehkä itse käyttänyt enemmän palstatilaa sen pohtimiseen, millaisessa suhteessa ovat vastuuseen ja vaikuttamiseen toisaalla yksittäiset kansalaiset ja toisaalla yritysjohtajat, pankkiirit, poliittiset päättäjät ja media. Nyt voi kirjasta jäädä sellainen maku, että päävastuu on yksilöllä, jonka on opittava uhrautumaan ja luopumaan, vaikka isoiset eivät osoittaisi edes kiinnostusta täysin välttämättömien toimien kohdalla. Ei Stranius sitä taatusti tarkoita, mutta melko yksin ja alasti saa valistuksen kohde luennolla istua. Luennoitsija käyttää vertailukohtana usein itseään, mikä on ymmärrettävää ja kätevää, mutta saattaa unohtaa, että suurin osa kansalaisista ei ole samassa elämän vaiheessa.
On myönnettävä, että Stranius pyrkii tosissaan elämään, kuten opettaa. On hyvä, etteivät kuulijat pääse ilkkumaan, että opettaja vaatii muilta sellaista mitä ei itseltään. Jonkinlainen sokea piste Straniukselle näyttää kuitenkin olevan se, ettei hän vielä nuorena ja sporttisen hyväkuntoisena ja solakkana tunnu näkevän, millaisina muutoksen rappuset voivat näyttäytyä sellaiselle, joka kamppailee yleisen rahan riittävyyden ohessa terveyden, painonhallinnan, vähemmän täydellisen parisuhteen tai jokapäiväisen YT-neuvotteluiden uhan alla. En tarkoita, että tulevaisuuden pelastaminen voidaan reiluuden nimissä jättää tämän maailman leostraniuksille ja me köyhät, kipeät ja isomahaiset voimme jatkaa öllöttämistämme kuin ei mitään olisi tapahtumassa. Annos lempeyttä voisi silti olla eduksi.
* * *
Leo Stranius on näkemyksissään tosiaan melko yksioikoinen, kuten me kaikki nuorina tuppaamme olemaan. Siksi yleisellä tasolla yhtä mieltä olevalla voi kirjaa lukiessa tulla hetkiä, jolloin huomaa olevansa kirjoittajan kanssa tyystin eri mieltä. Se voi mennä tahattoman huumorin piikkiin, kun Stranius kirjoittaa: "Hiukset pysyvät puhtaana ilman shampoota tai hoitoaineita lähes päivittäisestä kuntoilusta ja hikoilusta huolimatta. Hajusteita en suostu käyttämään." (s. 153) ja takakannen sisäliepeessä meitä katsoo hymyillen mies, jonka päässä on "tukkaa" suunnilleen yhtä paljon kuin Andrew Tatella. Mutta kun Stranius puhuu tarkemmin erittelemättä omistamistamme "tavaroista" ja niiden lukumäärästä, rupeaa lukija nopeasti tivaamaan, onko kirjoittajan mielestä asiallista laskea kappalemääräisesti CD-levyt, kirjat, maasturit ja haarukat. Straniuksen mukaan "keskiverto suomalaisperhe" omistaa 10 000-50 000 "tavaraa". Kuulostaa aika paljolta, vaikka jokainen astia, kirja ja äänilevy laskettaisiin erikseen. Voi tietysti olla, että olen tietämättäni Straniuksen kaltainen nuukailija.
Kirjastonhoitajaa ja kirjojen ystävää vääntää vatsasta, kun Stranius innostuu todistelemaan, että nuukailija ei käytä paperikirjoja, ei edes kierrätettyjä tai kirjastosta lainattuja, vaan "kuuntelee" niitä suoratoistona tai äänikirjoina. Onko kirjoittajalta jäänyt tosiaan tajuamatta, että lukeminen omin aistein ja aivoin on aivan eri asia kuin ammattilukijan rytmillään lukeman kuunteleminen? Kannatan nopeasti muuttuvan tekstin julkaisemista ja käyttämistä suoraan verkon kautta, mutta olemme kulttuurisesti tuomittuja, jos emme ymmärrä enää arvostaa tekstin lukemista kognitiivisena prosessina vaan mittaamme sitä "tehokkuuden" antureilla, jolloin äänikirja voittaa aina, koska sen kuuntelemisen aikana voi hoitaa lapset ja tiskit, suorittaa triathlonin ja ehkä hoitaa myös parisuhteen fyysisiä elementtejä?
Stranius on mielestäni heikoimmillaan, väärässä ja eniten jälkijunassa saarnatessaan lasten "hankkimista" vastaan. Vaikka maapallon väkiluku on edelleen kasvussa, käytännössä melkein kaikki kasvu tulee Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, melkein kaikkialla muualla kasvu on jo pysähtynyt ja monilla alueilla kuten vauraassa Euroopassa, kääntynyt laskuun tavalla, joka ilman mittavaa maahanmuuttoa johtaa vääjäämättä väestön suhteettomaan ikääntymisen ja lopulta sukupuuttoon. En syytä Straniusta tekopyhyydestä, kun hänellä itselläänkin on kaksi lasta, hän myöntää ristiriidan ihanteidensa ja todellisuuden välillä. Pidän kuitenkin vastuuttomana, että hän levittää väitettä Maan elättämiskyvyn ylittävästä väestömäärästä. Maailman kaikki ihmiset voidaan helposti ruokkia, kunhan voimavarat epäoikeudenmukaisesti jakava kapitalistinen talousjärjestelmä kumotaan ja sen myötä myös luonnonvarojen kestämättömät käyttötavat. Jos ei "haluta" lapsia, mistään tulevaisuudesta ei kannata puhua sanaakaan. Lapset ovat tulevaisuus.
* * *
Kautta kirjan käy ilmeiseksi, että vaikka Stranius opettaa elämään ei-kapitalistisesti, häntä ei pääse syyttämään tai kehumaan "antikapitalismista" tai minkään muunkaan nimellä liikkuvan maailmankatsomuksen ajamisesta. "Nuukailu" olisi ehkä osuva, mutta ei mielekäs siihen liittyvien kielteisten mielikuvien takia. Kuten sanottu, en ole pääasioista eri mieltä ollenkaan ja liikuntasuorituksia mukaan laskematta elän itsekin varsin nuukaillen ja hiilijalanjälkeäni eivät rasita lentäminen, autoilu tai omakotitalon rakentaminen. Olen samaa mieltä "tavaroiden" hankkimisen tarpeettomuudesta (oma metodini on jokaisen mielihalun kohdalla vaatia vastausta kysymykseen, tarvitsenko vai haluanko vaan; yleensä mittelö päättyy siihen, että jätän hankinnan hautumaan). Mutta onko itseironiaa, kun Stranius kertoo hiilijalanjälkensä pysyvän tavoitteessa mm. siten, että hän jättää itse ostamatta tavaroita, jotka saa kuitenkin puolisolta lahjaksi?
Itseäni tökkii pysyvästi Straniuksen voimakas tehokkuusajattelu, jossa aika on rajallinen resurssi, jota ei pidä "tuhlata" turhuuksiin ja on aina hienoa, kun aikaa onnistuu "säästämään". On selvää, että ns. ruuhkavuosia elävä suhtautuu aikaan toisin kuin eläkkeelle elossa lipsahtanut, jolla kiistatta on samat 24 tuntia vuorokaudessa kuin nuoremmillakin, mutta ei pakottavaa tarvetta luovuttaa tuosta määrästä osuutta vastineeksi palkkatulosta. Silti väitän, ettei aikaa voi "kuluttaa" tai "säästää", omaa elämäämmehän siinä käytämme tähän tai tuohon, aikaa on kuolemaan asti. Elämä koostuu valinnoista ja kaikkeen, ihan kaikkeen "kuluu" aikaa. Mitään ei voi tehdä sen ulkopuolella, joten säästöpuheet johtavat harhaan. Ihminen, joka "säästi" tekemisessä A 15 minuuttia ja "käytti" sen tekemiseen B, teki vain valintoja.
Edellä olevista happosadepisaroista riippumatta Straniuksen kirja puhuu ja muistuttaa elintärkeästä asiasta. Muutos kestävään elämäntapaan ei voi toteutua, jos yksittäiset ihmiset eivät ole muutokseen valmiita. On tärkeätä sisäistää se ohittamaton tosiasia, että sekä muutos että ei-muutos koostuvat niin monista osatekijöistä, ettemme voi yksilöinä tai yhteisöinä niitä kaikkia säätää ja optimoida. Siksi tärkeintä on aloittaa ja liikkua oikeaan suuntaan. Se on tärkeämpää kuin yrittää saavuttaa henkilökohtainen täydellisyys ja seurata sitten harmitellen kanssaeläjien vähemmän onnistunutta pinnistelyä. Muutos tapahtuu yhdessä, mutta jokaisen yksilön omin valinnoin. Allekirjoitan myös Straniuksen ilosanoman siitä, että vähemmän on usein (ei aina, on myös immateriaalisia arvoja) enemmän. Elämäntapojen muutos kestävälle tasolle ei tarkoita elämän iloista ja nautinnoista kieltäytymistä. Meidät on viekoiteltu tuhoisalle tielle, mutta siltä kääntyminen on mahdollista. Jos et ole valmis kääntymään, pysähdy edes ja mieti vakavasti vaihtoehtoja.