On myönnettävä, että tämä kirja tuli minulle henkilökohtaisesti yli 60 vuotta myöhässä. Jos nyt jossain muussa suhteessa sattui syntymään omasta mielestään ihan sopivana hetkenä eli 1960-luvun nuoreksi, seksiin liittyvän tietouden kohdalla putosimme tylysti keskelle kovaa vaikenemisen ja häpeän tanteretta. Putosimme melkein kaikki, mutta emme toisiimme tukeutuen, vaan jokainen ypöyksin. Kuvaan ajan henkeä kahdella omalle kohdalleni osuneella tapahtumalla. Sain isältäni tasan yhden oppitunnin seksivalistusta. Se kesti noin 10 sekuntia, se annettiin ratin takaa takapenkille ilman katsekontaktia tai kysymisen mahdollisuutta ja sisälsi jälkikäteen arvioiden sinänsä asiallisen informaation koskien yöllisiä siemensyöksyjä, joista ei tarvitse olla huolissaan. Minulla ei ollut hajuakaan siitä, mistä isäni puhui, joten vaikenin, muistaakseni epämääräisesti vaivautuneena. Se oli ajan henki.
Toinen muistikuva on 1960-luvun alusta. Meitä on ehkä kymmenen kakaraa, tyttöjä ja poikia talon polkupyöräkellarissa, kiivaan väittelyn aiheena kysymys siitä, montako "reikää" tytöillä on reisiensä välissä. Kannatusta saivat vaihtoehdot 1, 2 ja 3. Muistaakseni 2 jäi näkemykseksi, enkä muista ihmetelleeni, etteivät edes tytöt olleet varmoja asiasta tai edes samaa mieltä. Kyse oli asiasta, joka monien muiden seksuaalisuuteen etäisestikin liittyvä asia oli edelleen tiukan häveliäisyyden eli puhumattomuuden taikapiirissä – ainakin niissä keskiluokkaisissa porvarispiireissä, joissa jälkikäteen määritellen vanhempieni vanavedessä liikuin. Kun olin itse ujonpuoleinen lapsi, en ymmärtänyt silloin tai myöhemminkään edes yrittää rikkoa tietämättömyyden kuplaa ääneen puhumalla. Seksistä ei puhuttu ja sillä selvä. Ahtaammin asumaan joutuneilla työläisten lapsille perusoppi tuli väkisin elävän elämän kautta, olen sittemmin saanut lukea.
Moni asia olisi ollut toisin ja ehdottomasti paremmin, jos joku olisi kirjoittanut ja julkaissut kirjan Respektiä – Seksikirja pojille (Gummerus 2019, suomennos Juha Hurme) jo 1960-luvulla. Kyllä seksivalistuksen idea oli tuolloin jo olemassa, mutta asioista ei yleensä uskallettu puhua ääneen tai varsinkaan käyttää avointa, totuudellista kieltä. Häveliäisyydeksi nimitetty vaivautuneisuus ei sinänsä ole kadonnut maailmasta, mutta ei Respektiä silti synnyttänyt mitään kohua ilmestyessään. Kirja sai ansaitsemaansa nostetta vasta, kun joku vanhoillinen poliitikko sai siitä vinkin loppuvuodesta 2024 ja moralististen roihujen sytyttelystä kiihottuvat lähtivät ääneen kauhistelemaan tosiasioiden kertomisesta. Esimerkiksi ennalta arvattavat "tahot" eli persut (ainakin Riikka Purra, Ville Tavio ja Sebastian Tynkkynen, jonka somessa julkaisema aktikuva peniksen muotoisen jäätelön kera kiertää varmaan ikuisesti) ja kristillisdemokraatit (Päivi Räsänen). Myös lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen piti kirjaa "sopimattomana lapsille", vaikka ei ollut kirjaa edes lukenut, eikä kukaan tiettävästi kirjaa lapsille edes suositellut.
* * *
Inti Chavez Perez on ruotsalainen toimittaja ja seksuaalikasvattaja. Hänen kirjansa on käännetty 18 kielelle. Moraalipanikointia on ollut muuallakin kuin Suomessa, kuten arvata saattaa, vaikka olemme saunan ansiosta sinut alastomuuden kanssa. Sillä mikään ei vahvista moralistisia roihuja kuten totuuden kertominen. Vaikenemiseen pakottaminen on vallankäyttöä ja seksuaalisuuteen liittyvä vallankäyttö on aina kiinnostanut vallassa jo olevia tai siihen asemaan pyrkiviä. Syykin on selvä; seksi kiinnostaa valtaisaa enemmistöä ihmis- ja eläinkunnasta. Se on peruselintoimintoja, joiden esiintymisen ja jatkuvuuden varmistavat lukuisat evoluution varmistamat hormonicocktailit ja eliöiden mielihyvän tavoittelu. Jos seksi ei olisi kivaa ja houkuttelevaa, sukupuutto koittaisi nopeammin kuin Sebastian Tynkkynen syö "vohvelinsa".
Minusta Respektiä on erittäin onnistunut julkaisu ja toivon kaikesta sydämestäni, että jokainen suomalainen murrosikäinen pääsisi siihen käsiksi ajoissa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun (poikaoletetuille) ilmaantuvat ensimmäiset yölliset siemensyöksyt tai alkaa panettaa (naseva suomenkielinen ilmaisu) kesken koulutunnin ilman mitään erityistä syytä. Vaikka painopiste on "pojissa", Respektiä on uskoakseni hyvä perusteos myös "tytöille", niin heteroille kuin muilla tavoilla orientoituneille. En itse löytänyt kirjasta yhtään selvästi epäilyttävää yleistystä tai neuvoa, vaikka saattaa olla, että jo 2010 kirjoitettu kirja ei ihan kaikilta yksityiskohdiltaan ole modernin gender-ajattelun mukainen, enkä ole millään mittarilla asiantunteva.
Seksioppaissa ei riitä, että puhutaan totta, mutta se on välttämätön lähtökohta. Täytyy myös puhua asioista niin, että totuus välittyy lukijalle. Seksi on kaikissa kulttuureissa tuottanut häveliään hiljaisuuden takana rikkaan sanaston, josta on vaikea päästä kaikkia tyydyttävään (harkittu "vitsi") yksimielisyyteen. Juha Hurme on nähdäkseni onnistunut valinnoissaan varsin hyvin ja on toteuttanut linjansa (suoraan, mutta ei räikeimmän kautta eli esimerkiksi "kulli" ja "pillu") johdonmukaisesti. On järkevää käyttää termejä, joita kunkin aikakauden nuoret itsekin käyttävät, vaikka ne eivät kuuluisi arkiseen sanomalehti- tai edes someviestintään. On myös tärkeää, ettei lähdetä termeillä pelleilemään eli takarivin hohotusta lypsämään. Lopputulos on minusta toimiva, asiallinen ja kiertelemätön, mutta ei itseisarvoisesti provosoiva (epätoivoisesti huomiota itselleen hakevia konservatiivipoliitikkoja ei tässäkään kannata pitää minkään mittarina).
* * *
Tarvitsevatko nykypäivän murrosikäiset seksuaalivalistusta? Heillähän on rajaton kaupallisen ja ei-kaupallisen pornografian kirjasto kirjaimellisesti kännykässään. Tarvitsevat ja juuri siksi. Kaikenlaista "mallia" löytyy loputtomasti, mutta vähemmän kärsivällistä ja systemaattista kysymysten ja vastausten läpikäyntiä. Olisi riemastuttavaa elää yhteiskunnassa, jossa mummo tai vaari voi antaa murrosikää lähestyvälle lapsenlapselleen joululahjaksi kirjan kuten Respektiä, eikä kukaan saa lahjakääreen riisumisen jälkeen hepulikohtausta. Emme elä vielä sellaisessa maailmassa, mutta sitä kohti olisi tärkeää pyrkiä – siis samalla, kun torjutaan ilmastonmuutosta ja luontokatoa ja yritetään vaihtaa kapitalismi oikeudenmukaiseen ja turvalliseen talousjärjestelmään. Osa seksuaalisuuden vetovoimasta perustuu siihen, ettei se ole "julkista", se on totta. Kannattaa kuitenkin ajatella, että tässä tapauksessa yksityinen nautinto on kaikille halukkaille mahdollista vain siten, ettei siihen liitetä mitään rakenteellista häpeän ja tuomittavuuden ulottuvuutta.
Ironista tai ei, haluaisin suositella tämän kirjan lukemista tai ainakin läpi selaamista myös jokaiselle aikuiselle, joka on millään tavalla tekemisissä murrosikäisten ja nuorten aikuisten kanssa (sitä vanhemmat ovat yleensä jo menetetty tapaus). Kun Respektiä on luettu, on yksinkertaisesti helpompi ymmärtää nuorten käyttäytymistä. Meille seksuaalivalistuksen ohittamille ikäluokille totuus on yhtä arvokasta kuin elämänsä alussa oleville. On opettavaista ja ehkä hyödyllistäkin lukea kaikesta siitä, mitä meille ei missään nimessä haluttu tai uskallettu sanoa. Veikkaan myös, että kirjan sivuilla on P A L J O N yksityiskohtia, jotka ovat monelle iäkkäälle lukijalle ennestään tuntemattomia. Joku voi kauhistuakin, ennen kuin muistaa, ettei Respektiä ole opas siihen, MITÄ pitää tehdä vaan MITEN pitää tehdä, jos tuntee halua.
Kuulun niihin omasta nuoruudestaan viisastuneisiin, joiden mielestä seksivalistusta ei ole koskaan liikaa, eikä sen aktiivisen jakamisen aloittamista kannata viivytellä liian pitkään. Toisaalta en ole sitä mieltä, että Respektiä pitäisi jakaa eskarilaisille, vaikka lapsetkin ovat seksuaalisia olentoja. Homma hoituu paremmin niin, että lasten vanhemmat lukevat riittävästi seksivalistusta ja uskaltavat & osaavat vastata lastensa kysymyksiin sekä rehellisesti että ikäkauden tarpeiden mukaan. Itse kasvoin ajattelemaan, että vaikka seksi ei olisi "syntiä", niin jotain häpeällistä siinä on. Mikään rationaalinen tietämys ei poista tällaista leimaa, joka otsaluun sisäpuolelle hitsautuu jo hyvin nuorena ympäröivän yhteiskunnan ja sen kömpelösti toimivien aikuisten takia. Seksiin liittyvä häveliäisyys ei auta yhtäkään lasta tai nuorta. Joten jos mykistytte yhdistelmästä seksi ja murrosikäinen, lyökää sinne sotkuisen pöydän keskelle Respektiä ja jääkää uteliaana seuraamaan reaktioita.
PS. Jäin edellä olevan kirjoitettuani miettimään, tarvittaisiinko saman tyyppinen opas myös tyttöoletettujen näkökulmasta, "Seksikirja tytöille". Huomaan ajattelevani, että kyllä, sellainenkin tarvittaisiin ja olisin utelias lukemaan myös sen. Ei niin, että "oman" sukupuolensa kunnolla tuntisi, mutta ehkä hitusen paremmin kuin muut. Eli tervetuloa vaan rinnakkaisteokset!