Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

sunnuntai 15. tammikuuta 2023

ChatGPT

ChatGPT on älykäs kielialgoritmi, joka on kehitetty tekoälyn alalla. ChatGPT on erittäin hyödyllinen tavalliselle ihmiselle monilla eri tavoilla. Ensinnäkin, se pystyy ymmärtämään ja käsittelemään luonnollista kieltä erittäin tehokkaasti. Tämä tarkoittaa, että ChatGPT pystyy vastaamaan kysymyksiin, kirjoittamaan tekstejä ja jopa keskustelemaan ihmisten kanssa. Tämä tekee siitä erittäin hyödyllisen esimerkiksi keskustelu- tai asiakaspalveluagenttina. Toinen tärkeä ominaisuus on se, että ChatGPT pystyy jatkamaan tekstin jatkamista tai luomaan uuden tekstin aloittamalla vain pienestä osasta alkuperäistä tekstiä. Tämä on erittäin hyödyllistä esimerkiksi kirjoittamisessa, koska se helpottaa tekstin jatkamista tai uuden tekstin luomista aloittamalla vain pienestä osasta alkuperäistä tekstiä. Kolmanneksi, ChatGPT on erittäin skaalautuva ja se pystyy käsittelemään suuria määriä dataa. Tämä tarkoittaa, että se pystyy oppimaan ja kehittymään jatkuvasti, mikä tekee siitä entistä älykkäämmän. Tämä tekee siitä erittäin hyödyllisen esimerkiksi tekstianalyysissä tai kielenkäsittelyn sovelluksissa, joissa tarvitaan suuren määrän dataa.

ChatGPT algoritmin vahvuudet ovat sen kyky ymmärtää ja käsitellä luonnollista kieltä tehokkaasti, jatkaa tekstin jatkamista tai luoda uutta tekstiä aloittamalla vain pienestä osasta alkuperäistä tekstiä, sekä skaalautuvuus joka mahdollistaa suurten datamäärien käsittelyn. Heikkouksista mainittakoon että ChatGPT ei välttämättä pysty täysin ymmärtämään ironiaa tai huumoria, ei välttämättä pysty täysin ymmärtämään erittäin epäselviä tai abstrakteja kysymyksiä ja riippuvuus datajoukosta, jonka se on koulutettu.

* * *

Yllä oleva teksti ei ole minun kirjoittamani, vaan ChatGPT-nimisen kielialgoritmin pyynnöstäni tuottama suomenkielinen kuvaus algoritmin hyödyistä kenelle tahansa meistä, vahvuuksista ja heikkouksista. Ihan näin hyvä ei esittely ollut yhden pyynnön perusteella, vaan teksti on koostettu ohjelmalle annettujen täsmentävien ohjeiden perusteella syntyneistä teksteistä. Arvelen, että tekstejäni ennenkin lukenut saattoi haistaa palaneen käryä hyvin pian, sillä algoritmi ei - tietenkään - osaa minun henkilökohtaista kirjoitustapaani, vaan se käyttää asiatyylistä yleiskieltä. Tosin sitä voi pyytää keventämään tyyliä, ilmaisemaan asian murteella jne, mutta nämä ovat piirteitä, jotka eivät suomen kielellä toimi vielä kovinkaan hyvin ainakaan verrattuna englanninkielisiin tuotoksiin. 

GPT on lyhenne sanoista Generative Pre-trained Transformer eli suunnilleen "Generoiva esikoulutettu muuntaja". Yritys nimeltä OpenAI avasi palvelun kaikelle kansalle marraskuussa 2022. Se on ollut niin suosittu, että uusien käyttäjien on odotettava hiljaisempaa vuorokauden aikaa päästäkseen edes kirjautumaan käyttäjäksi. Vastaanotto on ollut pääosin myönteistä tai suorastaan innostunutta. Mutta myös huolia on ehditty esittää. Esimerkiksi nobelisti Paul Krugman on kysynyt, mitä ohjelma tulee aiheuttamaan maailman tietotyöläisille. On myös epäilty, että ohjelma tarjoaa somen häiriköille nopean ja helpon tavan tuottaa valheellista tietoa, vaikka OpenAI on ilmoituksensa mukaan ohjelmoinut ohjelman torjumaan vihapuheen muodostamista.

Osa kriitikoista on myös kiinnittänyt huomiota siihen, ettei ohjelman tuottamiin faktatietoihin voi oikeasti luottaa. Eräässä testissä ChatGPT vastasi kysymykseen Väli-Amerikan alueeltaan toiseksi suurimmasta valtiosta väärin (Guatemala, kun oikea vastaus olisi ollut Nicaragua). Ohjelma antaa selvästi luotettavampia ja paremmin muotoiltuja vastauksia englannin kuin suomen kielellä. On myös havaittu, että ChatGPT vastaa "paremmin", kun se ei ole pahasti ruuhkautunut eli prosessointivoimaa on tarjolla paremmin. Kaikesta kritiikistä riippumatta on ilmeistä, että ChatGPT ja oletettavasti uudet, sitä jäljittelevät ns. tekoälyohjelmat tulevat muuttamaan maailmaa, ehkä jo hyvinkin nopeasti.

* * *

Voisinko siis jatkossa panna ChatGPT:n kirjoittamaan puolestani blogitekstejä ajankohtaisista aiheista, uusista kirjoista, musiikista ja elokuvista luottaen siihen, että ne menisivät täydestä? Voisin, mutta en aio niin tehdä. Jos kuitenkin olisin tekemässä akateemista opinnäytettä, jonka aihe ei suuremmin innosta, mutta valmista pitäisi tulla ripeästi, voisin päätyä toisenlaisiin ajatuksiin. Voi myös olla, että monet luovan työn tekijät käyttävät jo nyt vastaavia ohjelmia sekä inspiraation että raa'an työn tekijöinä. Itse asiassa olen aika varma siitä, että ainakin modernin iskelmä- ja popmusiikin puolella hommia tehdään paljon ohjelmallisesti. Ilmiö ei ole sinänsä uusi, jo vuonna 1967 Esko Rahkonen levytti tangon Kesän muistatko sen, jonka sävelmä oli koostettu IBM-tietokoneella säveltäjä Toivo Kärjen tuotannon pohjalta. Tekniikka oli toinen, mutta lopputulos oli erinomainen "Toivo Kärki -tango".

Olen yhtä aikaa innostunut ja vähän kauhistunut. On selvää, että olemme tekoälyn tuottaman sisällön osalta vasta aivan alussa. Tuskin kuluu montaakaan vuotta siihen, kun keskimääräinen kansalainen ei erota algoritmin tuottamaa sisältöä luovan ihmisen tuottamasta. Yksilöllisten tyylilajien matkiminen lienee haastavaa, mutta jos aineistoa on riittävästi ja oppimisaikaa kylliksi, en epäile ohjelmistojen onnistumista tehtävissä, joita vielä nyt pidetään ylivoimaisina. Käsite "tekoäly" on toistaiseksi rampa, sillä sen tarkoittama "äly" ei ole sama asia kuin ihmisen äly. Mutta pidän aika varmana, että raja tulee ylitetyksi ja jo sitä ennen se hämärtyy merkittävällä tavalla. Arkisten hommien kuten kääntämisen, editoimisen ja raakamateriaan tuottaminen ei jää ChatGPT:n kaltaisten algoritmien ainoaksi alueeksi. Tulevaisuudessa ehkä myös lakien kirjoittaminen ja poliittinen päätöksenteko tullaan jättämään kasvavassa määrin tekoälyn vastuulle.

Tai sitten ihminen pelästyy ja ryhtyy rakentamaan ainakin lainsäädännöllisiä ehtoja ja rajoituksia sillä, mitä ja miten algoritmit saavat työntyä luovan ja harkitsevan ihmisen tontille. Minä haluan jatkossakin tuottaa blogitekstini alusta loppuun itse, enkä usko varsinaisesti tarvitsevani ChatGPT:tä muuhun kuin älyllisesti virkistävään kokeiluun. Mutta entä jos rupean tietämättäni suosimaan chat-ohjelmien tuottamia sisältöjä ja pidän niitä poikkeuksellisen onnistuneina niin eettisesti, taiteellisesti kuin asiallisestikin, jopa kielellisesti? Tulenko silloin myöntäneeksi, että tekoälystä on kehittynyt aivan oikeaa - siis ihmisen näkökulmasta oikeaa - älyä? Ehkä niin on myönnettävä. Toistaiseksi olen päättänyt seurata alan kehitystä silmä tarkkana, sillä kyllä jo nyt esitetty kritiikki antaa perustellun syyn pitää pää kylmänä. Ei ChatGPT mikään viisasten kivi ole - ei ainakaan vielä.

PS. En minä omatoimisesti olisi aiheeseen törmännyt, mutta onneksi on seuraavassa sukupolvessa osaavia ja meitä kalkkiksia opastamaan jaksavia ihmisiä. Kiitos heille!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja vain Google-tilin käyttäjiltä. Blogin kirjoittaja kannattaa avoimuutta keskusteluissa.