Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Alfa Fox News

Helsingin Sanomien toimittaja Jaakko Lyytinen on paneutunut televisiokanava AlfaTVn taustoihin ja tuloksena on hyvää journalismia. Alfa aikoo isoksi (HS 12.9.2021) ei ole tyytynyt siihen, ettei kanavan omistava Hannu Haukka suostunut haastatteluun ja päästi toimittajan vain hyvin tiukoin rajoituksin seuraamaan Viikon Parkkosen kuvauksia. Näin Haukka perusteli kieltäytymistään: Helsingin Sanomien linja ei miellytä minua. Me emme tarvitse Hesarin julkisuutta. Meillä on valtakunnallinen tv-kanava, valtatie jokaiseen kotiin tässä maassa joka päivä. Nämä sanat kannattaa painaa mieleen. Myös Hannu Haukan puoliso ja taistelutoveri Laura Haukka, AlfaTVn ohjelmapäällikkö, oli vuonna 2018 näin avomielinen: Alfa-tv on väline, jonka avulla voimme toteuttaa missiotamme Suomessa. Sen kautta pääsemme kaikkiin suomalaisiin koteihin. Alfan kautta voimme myös kylvää ja tukea oikeita arvoja tänä päivänä, jolloin niitä puretaan voimalla.

Jaakko Lyytinen jättää johtopäätösten tekemisen meille lukijoille, joten vastaan huutoon. Meillä taitaa nyt olla luupin alla aitosuomalainen vastine Pohjois-Amerikan konservatiivisille, uskonnollisesti virittäytyneille oikeistokanaville, joista parhaiten tunnettu on Fox News, Donald Trumpin presidenttitien tärkeä tasoittaja ja edistäjä. On täysin mahdollista, että osa AlfaTVn käynnissä olevaan varainkeruukampaan osallistuvista on asialla pelkästään hyvän bisneksen toivossa. Hjallis Harkimon vainusta ollaan tosin montaa mieltä, mutta hän itse uskoo sijoitusmahdollisuuteen puuhamiesten taustoista riippumatta. Myös kovassa kasvukierteessä olevan Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi lienee asialla ensi sijassa lehtibisneksen kasvattamisen tarkoituksessa. Mutta ei Alfan tukijoiden joukossa kuitenkaan löydä Hannu Haukan parjaamia vihervasemmistolaisia. Jonkin asteen oikeistolaisuus näyttää olevan käsirahan asemassa. Tuskin Haukoille kelpaisikaan esimerkiksi Suomen Vapaa-ajattelijoiden tai SKP:n ankkurisijoitus.

Lyytisen jutussa vahvimmat epäilijät ovat äänessä anonyymisti. Se viittaa kritiikkiin omasta pesästä. Oikeistolainen media josta HS on merkittävin ei välttämättä kaipaa mainosmarkkojen jakajia lisää. Alfan perussuomalaisiin ja kristillisdemokraatteihin vihjaama aatemaailma ei luultavasti miellytä kaikkia oikeistomielisiäkään. Kuten kannatusluvuista näkee, uskonnollisuus ei ole Suomessa iso bisnes, kuten Yhdysvalloissa. Jos joku uskovainen pärjää politiikassa, hän pärjää uskonnollisuudestaan huolimatta, kuten Timo Soini tai Juha Sipilä. Sitä ei tarvitse ihmetellä, että Tommi Parkkosen vieraista Keskustan Katri Kulmuni toivottaa kohteliaasti AlfaTVn monipuolistamaan kanavavalikoimaa ja Vasemmistoliiton Jussi Saramo, hänkin kohteliain sanakääntein, toteaa, että Ehkä pitää antaa mahdollisuus ennen kuin itse tuomitsee.

* * *

AlfaTVllä on nähdäkseni sekä selvä visio että samaisesta visiosta kumpuava ongelma. Hannu Haukka ja hänen kanadalaiset rahoittajansa eivät selvästikään tyydy pyörittämään marginaalista propagandakanavaa. He haluavat kammeta Alfan vakavasti otetuksi kansalliseksi mediaksi, joka pääsee perinteisten lehtitalojen ja Ylen & MTV:n rinnalle levittämään omaa ideologista sanomaansa. Ongelma on siinä, että Haukan ideologia ei ääneen lausuttuna innosta kovinkaan suurta suomalaisten joukkoa. Uskonnollisesti motivoituneita konservatiiveja Israel-ystäviä toki on, mutta he ovat pääosin vanhempaa väkeä. Valistunut nuoriso ei innostu siitä, että vihataan homoja ja hurrataan Israelin harrastamalle valtiolliselle apartheidille. Alfan omistajien ideologia on nykykielellä jokseenkin "toksinen" sekoitus vanhaa ja vielä vanhempaa ahdasmielisyyttä. Sellaisen paketin myymisessä on ylimääräinen kynnys.

Hannu Haukka on selvästikin päättänyt kokeilla suuren mittakaavan silmänkääntötemppua. Jaakko Lyytisen tutkivan journalismin ansiosta tämä temppu on kuitenkin melko huonosti verhottu. Alfan mainospuheet ovat selvästi vain sijoittajille tarkoitettua propagandaa. On turha etsiä todisteita siitä, että Haukkojen ja heidän rahoittajiensa mieli olisi muuttunut. He haluavat yleiseen mielipiteeseen vaikuttamaan kykenevän propagandakanavan, jonka avulla voidaan vaikuttaa sekä paikalliseen että valtakunnalliseen politiikkaan. Ehkä Haukka & Co eivät varsinaisesti usko voivansa ainakaan vielä valita Suomen seuraavaa presidenttiä, mutta aivan varmasti he uskovat voivansa jarruttaa ja sabotoida "vihervasemmistolaisuutta", ilmastonmuutoksen vastaista toimintaa ja muita epäisänmaallisia toimia.

Hannu Haukka janoaa erityisesti omaa uutiskanavaa, koska se on helpoin tapa tarjota ideologisesti painottunutta propagandaa vaihtoehtoisen uutistarjonnan verhoamana. Tällä tiellä ongelmana on se, että uutisbisnes on kallista, kilpailtua ja asiallisesti ottaen jo nyt tarjoaa pääosin tämänhetkisen opposition näkemyksiä tukevaa asennetta. On myös vaikea uskoa, että Haukka pystyisi pitämään uskonnollisuuden poissa uutisista. Missio on missio, eikä sijoittajien mahdollisesti maallisemmat tavoitteet päättäväistä pariskuntaa pitele. On yksi ja sama, miten asian ilmaisevat Alfan julkiset tukijat kuten Matti Virtanen, Sanna Ukkola, Heikki Hesburger Salmela, Toivo Sukari, Eero Lehti, Jarmo Kalliola, Arto Luukkanen, Matti Vanhanen,  Tapani Ruokanen tai Kike Elomaa. He vetävät Haukkojen vankkureita, tiesivät sisällöstä tai, tykkäsivät siitä tai ei.

* * *

Sananvapautta AlfaTV ei tule laventamaan. Hannu Haukan tavoite on oman sanan vapauden lisääminen, ei muiden. Ei ole uskottavaa odottaa, että AlfaTV antaisi vähäisintäkään tilaa näkemyksille, jotka ovat ristiriidassa Haukkojen mission kanssa. Keskisuomalainen voi pääkirjoituksessaan kaarrella näin pehmeästi: Alfa-tv poikkeaa arvoiltaan terveesti Ylen ja Helsingin Sanomien vihervasemmistolaisesti sävyttyneestä tekemisestä. Alfa-tv:n ohjelmissa näkyy maltillisesti konservatiivinen ja loivan porvarillinen arvomaailma”. Viime kädessä päätoimittaja Hannu Haukka ja ohjelmapäällikkö Laura Haukka ratkaisevat sen, millaisia ohjelmia kanava tarjoaa. Jos loogisesti jatketaan mainosten lupaalla linjalla, yleiskuva neutraloituu, mutta ei muutu keskeisissä asioissa. En jää jännittyneenä odottamaan Pride-kulkueen mainosta tai tutkijoiden enemmistön näkemysten mukaista ilmantonmuutoskeskustelua.

Mitä edellä olen kirjoittanut, ei perustu AlfaTVn ohjelmatarjontaan tutustumiseen, vaan Jaakko Lyytisen kirjoitukseen (https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008233559.html) ja loogiseen arvailuun sen pohjalta, mitä tiedämme kristillis-konservatiivien toiminnasta Suomessa ja Yhdysvalloissa. Vaikka Haukkojen tukirahat tulevat ilmeisesti Kanadasta (Hannu Haukka on kanadansuomalaisia ja Laura Haukka uskontonsa takia Neuvostoliitossa vainottu venäläinen), toimintamalli ja ideologia kuulostavat Donald Trumpin tukijoiden maailmasta syntyneiltä. Itseäni ei kiinnosta niinkään AlfaTV, vaan Haukkojen missio ja pyrkimys valtakunnallisesti merkittäväksi toimijaksi. Sehän voi toteutua vain niin, että riittävän monet toimijat (persujen ja kristillisdemokraattien lisäksi) antavat kanavalle julkisen tukensa tai AlfaTV toteaa jonkin nykyisistä poliittisista toimijoista olevan ideologisesti riittävän lähellä ja lyöttäytyy sen kylkeen. Sari Essayahin puolue taitaa olla liian mitättömän kokoinen, vaikka ideologisesti varmaan läheisin. Perussuomalaisten suhtautumista ei voi suoraan Kike Elomaan kommenteista päätellä, mutta jos jälkimmäinen malli toteutuu, mikään muu puolue se ei oikein voi olla.

Demokraattisessa yhteiskunnassa sallitaan ja täytyy sallia erilaisten ideologioiden kannattaminen ja edistäminen. On kuitenkin toivottavaa, että varsinkin valtakunnallista vaikutusvaltaa hamuavat pelaavat avoimin kortein. AlfaTV näyttää toteuttavan missiotaan ilman avoimuutta, mahdollisesti jopa harkiten huijaamalla. Jos modernin ja neutraalin uutiskanavan julkisivun takaa paljastuukin vanhoillinen, uskonnollis-oikeistolainen ideologia, onko vastuussa kanavan omistaja vai hyväuskoinen kanavan seuraaja? Laki ei kiellä yhteiskunnallista huijaamista, mutta eettisesti sitä ei kai pidetä hyväksyttävänä. AlfaTVn kohdalla epäilen vahvasti ideologista vedätystä, jossa mission todellinen sisältö pidetään suljetussa laatikossa mahdollisimman pitkään. Siksi toivon, ettei rahankeruukampanja riitä säännöllisen uutistoiminnan aloittamiseen. Vaihtoehtoisesti toivon, että Hannu Haukka julistaisi avoimesti kanavansa Suomen Fox Newsiksi ja ehkä myös kertoisi, mitä mieltä hän on avoimesti kristillisen TV7:n rokotevastaisuudesta ja väitteestä, että Pride-kulkueet täyttävät kaupungit Jumalan vastaisella saastalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja vain Google-tilin käyttäjiltä. Blogin kirjoittaja kannattaa avoimuutta keskusteluissa.