Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

perjantai 28. syyskuuta 2018

Miksi tästä kansainvaelluksesta ei puhuta?

Eurooppalaisen maahanmuuttokeskustelun ytimessä on ollut afrikkalainen tai irakilainen nuori mies, joka haluaa Eurooppaan paremman elämän mahdollisuuden luo. Näitä nuoria miehiä vihataan populistisella oikeistolaidalla, mutta ei heitä tervetulleeksi kovin moni muukaan toivota, jos ei ole kysymys aidosta pakolaisesta (aitouden määrittelee tietenkin vastaanottaja). Todellisuudessa afrikkalaisten tai irakilaisten pyrky paremman elämän äärelle on ollut toistaiseksi varsin vähäistä, kun tilannetta vertaa Euroopan sisäiseen muuttoliikkeeseen. Le Monde diplomatiquen tuore numero 4/2018 tarjoaa valtavasti aineistoa tästä Euroopan väestömullistuksesta, joka ei koskaan ylitä EU-maiden valtalehdistön uutiskynnystä. 

Oikeistopopulistit jaksavat räksyttää Euroopan ulkopuolelta tulevia muuttohaluisia vastaan, muureja rakennetaan ja vihapuhetta lietsotaan. Samaan aikaan on ollut jo vuosia käynnissä valtaisa kansanvaellus Euroopan itäisistä osista kohti länttä. 30 vuodessa on Romania menettänyt 14 % väestöstään, Moldova 16,9 %, Ukraina 18 %, Bosnia 20 %, Bulgaria ja Liettua 20,8 % ja Latvia peräti 25,3 %. Tämä valtava muuttoliike on ollut seurausta kahdesta tapahtumasta, joiden merkittävyysjärjestystä olisi hyvä joskus miettiä: Neuvostoliiton romahduksesta ja EU:n päätöksestä poliittisista syistä avata jäsenyys ja rajat Itä-Euroopan maille niiden taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta tilanteesta riippumatta.

Samaan aikaan kun Viktor Orbán rakentaa muureja ja kieltäytyy hengenheimolaisineen ottamasta yhtäkään pakolaista Euroopan ulkopuolelta, nuoret ja koulutetut unkarilaiset pakenevat länteen. Se on kiusallinen yhtälö maahanmuuttoa vastaan vihapuhuville, koska vastoin propagandaa näyttää kovasti siltä, että nuoret unkarilaiset eivät mitenkään poikkea nuorista afrikkalaisista tai irakilaisista. He haluavat pakoon omasta paskamaastaan, koska mikään ei Länsi-Euroopassa voi olla ainakaan huonommin kuin heidän lähtömaissaan.

* * *

Näitten miljoonien itäeurooppalaisten ihmisten siirtyminen läntisen Euroopan maihin maahanmuuttajina ei ole ollut uutinen, vaikka se on määrällisesti ollut paljon esimerkiksi afrikkalaista muuttoliikettä suurempaa (ehkä Italia ja Ranska poikkeuksina). Itäeurooppalaiset haluat Saksaan ja Englantiin. Se kuuluisa puolalainen putkimies on nykyään paljon muutakin kuin puolalainen putkimies. Mutta jostain syystä nämä ihonväriltään vaaleat mamut eivät herätä mitään kiihtymystä maahanmuuttovastaisissa populisteissa. On vaikea keksiä, mikä olennainen ero on irakilaisen ja bulgarialaisen, kielitaidottoman nuoren tummakulman maahanmuutossa, paitsi että toinen on todenäköisesti muslimi, toinen ortodoksi.

Onko Euroopan sisäinen kansainvaellus harkiten unohdettu ja vaiettu tapahtuma vain siksi, että pääosa muuttajista on jonkin sortin kristittyjä? Se kuulostaa aika uskomattomalta selitykseltä. Todennäköisempää onkin, ettei tästä valtavasta väestönsiirtymästä puhuta mitään, koska se on ratkaissut syntyvyyden laskemisen aiheuttaman ongelman Länsi-Euroopassa. Kyynisesti voisi arvella, että EU-eliitti halusi idästä halpoja työntekijöitä ja niitä se myös sai. Ehkä enemmänkin kuin oli tarkoitus, mutta mitäpä ei kannattaisi uhrata Venäjän vaikutusvallan heikentämisen takia?

Lienee niinkin, etteivät Jussi Halla-ahon kaltaiset monokultturistit halua raivota Suomen työpaikat vievistä virolaisista maahantunkeutujista, koska tietävät täkäläisen rakennusbisneksen pyörivän lähinnä virolaisten voimin. Sitä paitsi nehän ovat monokultturistien hengenheimolaiset nämä maat, joista ihmiset pakenevat töihin Länsi-Eurooppaan, eihän sitä sovi rohkeaa Orbánia tai tasaverolla EU:n tukimiljardeja paikkailevaa Viroa moittia yhtään mistään. Eivätkä ne loppujen lopuksi ole aitoja matuja, jotka tulevat Euroopan ulkopuolelta, harrastavat vääriä uskontoja ja ovat menneet vielä syntymään väärän värisiksi. Tätä syntitaakkaa ei itäeurooppalaisella mamulla ole, joten hän ei olekaan matu.

* * *

Vaikka joku Orbánin kaltainen kivisydäminen diktaattori ei sitä tietysti koskaan ääneen myönnä, Euroopan sisäinen kansainvaellus on iso ongelma oikeistopopulisteille. Ei siksi, että asiasta puhuttaisiin ja muuttovirroilla nolattaisiin lähtömaiden kovaotteisia vallankäyttäjiä. Ongelma syntyy siitä, että tuo kansainvaellus on samalla merkittävää aivovuotoa, joka heikentää lähtömaitaan. Liikkeelle lähtevät fiksut, koulutetut ja taitavat, joilla on parhaat mahdollisuudet tunkeutua läntisille työmarkkinoille. Jäljelle jäävät eläkeläiset, vähemmän fiksut ja vähemmät koulutetut. Kun kansakunnan aktiivin porukka häipyy maasta, aika vaikeata on edes juhlapuheissa rakentaa huikeaa tulevaisuutta. Kun koko maa on muuttumassa isoksi Ristijärveksi, hymy hyytyy yksinvaltiaankin suupielestä.

Fasistiseen komentotalouteen on historiallisest kuulunut naisten määrääminen lastentekotalkoisiin. Jotenkin tutun kuuloisesti myös Orbán & Co puhuvat toistuvasti siitä, että naisten pitää keskittyä lasten tekemiseen. He eivät tietenkään sano ääneen tärkeintä syytä synnytystalkoiden tarpeellisuuteen eli huonon politiikan aiheuttaa maastapakoa. Kaikissa läntisen Euroopan maissakin vakiväestön kasvu alittaa keskiarvon 2,1, jonka avulla väkiluku pysyy edes ennallaan. Se määrä ihmisiä, joka tarvitaan väkiluvun pitämiseen ennallaan Euroopassa, löytyy synnytyssairaaloiden sijasta muuttoliikkeestä. Mutta ainakin oikeistopopulistit haluavat pitää huolen siitä, että menivät muuttovirrat Euroopan sisällä miten tahansa, ulkopuolelta ei käsiä, aivoja, osaamista ja jaksamista saa tulla.

EU:n sisällä ei ole tänä päivänä minkäänsorttista yhteistä näkemystä arvoista, politiikasta tai taloudesta. Todellisuus on melkoista taistelua, joka ei näytä johtavan kansalaisten kannalta myönteisiin tuloksiin. Jopa vauraan Saksan sisällä ihmisen pyrkivät köyhemmistä itäosista läntisiin. Sama ilmiöhän näkyy Suomessa, missä väestö valuu (tai valutetaan) asumaan kalliisti Helsingin-Turun-Tampereen kolmioon ja muutamaan muuhun keskukseen. Kansallinen itsekkyys on selättänyt juhlapuheet yhtenäisestä Euroopasta, jos joku sellaiseen on vielä uskonut suuryritysten hallitsemassa maailmassa. Yhteistä arvopohjaa ei ole eikä näillä näkymin tule, vaan eriarvoistuminen kiihtyy. Se on itse asiassa aika pelottava näkymä. On kuin kaikki käpertyisi taas kerran räjähdysalttiiksi vihan ja vastakkainasettelun pommiksi. Meidän se pommi täytyy purkaa, ei muita ole.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja vain Google-tilin käyttäjiltä. Blogin kirjoittaja kannattaa avoimuutta keskusteluissa.