Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

maanantai 15. huhtikuuta 2019

Lopetatko sometilisi, jos joku käskee?

Jaron Lanier on tunnettu IT-pioneeri, virtuaalitodellisuuden ensimmäisiä toteuttajia ja muutenkin monialainen muusikko, kuvataiteilija ja filosofi - ilman yliopistollista loppututkintoa. Vajaat 10 vuotta sitten julkaistiin suomeksi hänen teoksensa You Are Not A Gadget (Terra Cognita), nyt on vuorossa hänen viime vuonna ilmestynyt hätähuutonsa 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt (S&S 2019). Lanier kirjoittaa rauhallisesti ja suhteellisen lyhyin lausein. Suomentaja Kirsimarja Tielinen on onnistunut käännöstyössä erinomaisesti. Oikoluku on hoidettu kunnolla, en löytänyt yhtään virhettä. Hakemistoa ei ole, mutta tällaisen pamfletin tapauksessa siihen ei itse asiassa ole tarvettakaan.

Lanierin provokatiivisen kuuloinen otsikko ei ole mikään vitsi, vaan hän on perustellen sitä mieltä, että ennen muuta Facebookin, Googlen ja Twitterin kaltaiset jättiläiset uhkaavat sekä ihmisten yhteisöä että jokaista someen juuttunutta henkilökohtaisesti. Lanier on kehitellyt tälle pahuudelle lyhenteen SUMUTIN (Sinun Uskomuksesi Mukautetaan Ulkopuolisten Intressien Noudattamiseen, englanniksi BUMMER, Behaviours of Users Modified, and Made Into an Empire for Rent). Ongelmana ei siis ole internet, eikä some sinänsä, vaan eräät siellä omaksutut ja äärimmilleen viritetyt algoritmit, joilla ihmisiltä riistetään itsenäisyys ja paljon muutakin.

Lanier haluaisi tehdä internetin käyttäjistä itsensä kaltaisia "kissoja" eli riittävän itsenäisiä vastustamaan SUMUTIN-firmojen kaikkialle ulottuvaa tuhovoimaa. Kun Lanier suosittelee sulkemaan kaikki sometilit saman tien, hän todellisuudessa suosittelee lopettamaan Facebookin ja sen omistamien Instagramin, WhatsAppin sekä Twitterin ja G-mailin ja YouTuben käytön personoidun käytön. Lanier muistuttaa, että suinkaan kaikki netissä toimivat eivät ole SUMUTIN-firmoja, koska niillä ei ole kykyä tai kiinnostusta ihmisten vakoilemiseen ja indoktrinaatioon. Esimerkiksi suoratoistopalvelut kuten Netflix ja Spotify ovat toki vaikutusvaltaisia, mutta ne voivat korkeintaan vaikuttaa siihen, mitä katsotaan ja kuunnellaan. Sen laajemmalle niiden valta ei ulotu.

* * *

Lanierin teesit on tässä hyvä kirjata näkyviin, vaikka niiden esittely ja pohdinta näin pienessä tilassa on mahdotonta.

1. Vapaa tahtosi on mennyttä
2. Sosiaalisen median hylkääminen on toimivin tapa vastustaa nykyajan järjettömyyttä
3. Sosiaalinen media tekee sinusta kusipään
4. Sosiaalinen media  turmelee totuuden
5. Sosiaalinen media vie sanoiltasi merkityksen
6. Sosiaalinen media tappaa empatiakykysi
7. Sosiaalinen media tekee sinusta onnettoman 
8. Sosiaalinen media yrittää viedä taloudellisen itsekunnioituksesi
9. Sosiaalinen media tekee politiikasta mahdotonta
10. Sosiaalinen media vihaa sieluasi

Kuten otsikoista voi heti huomata, Facebookin & Co kielteinen vaikutus on Lanierin näkemyksen mukaan hyvin kaikenkattava, kyse ei ole mistään harmillisesta yksityiskohdasta. Yhtiöitten ja algoritmien ote yksilöistä tietysti vaihtelee, eivätkä kaikki näitten palveluitten käyttäjät ole niiden pauloissa tai niistä riippuvaisia saati että olisivat luovuttaneet niille itsenäisyytensä. Lanier kuitenkin muistuttaa siitä, että meillä on taipumus aliarvioida algoritmien voimaa, koska emme ole siihen tottuneet ja yliarvioida oma itsenäisyytemme ja vastustuskykymme. Moni kirjan huolella lukenut joutuneekin toteaman, että pahus vieköön, SUMUTIN on minutkin vienyt mukanaan.

Sekin on syytä sanoa ääneen, ettei Lanier tietenkään tarkoita, että kaikki muuttuu automaattisesti hyväksi, kun FB-tili on suljettu. Jos on ollut orjana vuosia, menee toipumiseen aikaa. Lanier on myös sitä mieltä, ettei SUMUTIN ole tarkoituksella häijy ja pahoihin asioihin johtava, vaan siitä on tullut sellainen, koska se ulottuu ihmisten elämään ja ajatuksiin niin syvälle. Tilaisuus on tehnyt varkaan, mutta Lanierin mielestä tilanne on muutettavissa. Yksinkertaistaen: kun tarpeeksi moni sulkee tilinsä, algoritmiä muutetaan ja parhaassa tapauksessa SUMUTIN romutetaan ja rakennetaan sen tilalle jotain, minkä kansalaisten enemmistö vapaaehtoisesti hyväksyy.

* * *

En osaa itse sanoa, onko Lanierin optimismiin perusteita. Hänen analyysinsä näyttää melko aukottomalta, se selittää Facebookin & Co toiminnan ja käyttäytymisen periaatteet uskottavasti. Esimerkiksi se, että Facebook joutuu toistuvasti kiinni erilaisista törkeyksistä, ei johdu siitä, että Mark Zuckerberg olisi erityisen taipuvainen harrastamaan erilaisia törkeyksiä. Mutta hän ei ole halukas puuttumaan algoritmiin, joka tuottaa koko ajan lisää rahaa hyvällä panos-tuotos -suhteella. Lanierin logiikan mukaan Zuckerberg ryhtyy vakavasti harkitsemaan asioita vasta sitten, jos nykyinen SUMUTIN-algoritmi alkaa köhiä ja rahantulo lakkaa.

Se taas voi tapahtua vain siten, että me kuluttajat muutamme tapojamme. Nuorisohan ei enää Facebookia käytä, mutta asia on hoidossa, koska FB on ostanut myös kaikki ne alustat, joihin nuoret ovat siirtyneet kuten Instagramin ja WhatsAppin. Vain Snapchat on tällä hetkellä itsenäinen toimija. Onkin iso kysymys, pystyykö kukaan vaikuttamaan nuorison käyttäytymiseen Lanierin tyyppisellä fiosofisella järkeilyllä ja perustelemisella. Nuoriso ei ole samalla lailla jumittunut yhden alustan käyttäjänä kuin vanhemmat sukupolvet, joten ehkä se on hiukan paremmin turvassa yksittäisen SUMUTTIMEN vaikutukselta. Toisaalta osa nuorisosta viettää niin paljon aikaa somessa, ettei sen ulkopuolelle juuri elämää jää.

Aionko itse toimia Lanierin suosituksen mukaan? En ole ruvennut FB:n käyttäjäksi ollenkaan, YouTuben käyttäjänä vastaan aina kielteisesti ehdotukseen ruveta ottamaan vastaan mainoksia. En koe olevani missään suhteessa YouTubeen. Olen tottunut käyttämään gmailia, sen vaihtaminen olisi vaikeaa. Instagramia käytän pelkästään sukulaissosiaalisista syistä. Sen sulkeminen olisi helppoa, mutta en koe olevani erityisen riippuvainen. Piippaan jokaisen mainoksen pois näkyvistä "epäolennaisena". Blogini lojuu Googlen blogger-alustalla. En tiedä, miten se vaikuttaisi käyttäytymiseeni. Aktiivisin olen Twitterissä, jota Facebook tai Google ei vieläkään ole kyennyt ahmaisemaan. Se on minulle terapeuttinen väline, enkä tiedä, mihin kaikkeen se minut viettelee. En näe siellä ainakaan mainoksia. Vaikka näkisin, ohitan sellaiset kuten olen koko elämäni ajan ohittanut kaikki mainokset. Joten ainakin toistaiseksi sanon: tehkää kuten Lanier suosittelee, ei niin kuin minä teen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja vain Google-tilin käyttäjiltä. Blogin kirjoittaja kannattaa avoimuutta keskusteluissa.