Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

torstai 11. helmikuuta 2016

Kun Naton lentolaivueella ei ole mitään tekemistä Naton kanssa

Maailmalla raivoava sotahulluus ei näytä minkäänlaisia rauhoittumisen merkkejä, joten Suomen natottajat ovat katsoneet järkeväksi seuraavana askeleena kutsua yhdysvaltalaisen hävittäjälentokonelaivueen harjoittelemaan Venäjän rauhallisimman rajan tuntumaan.

Tämän päivän vastuullisten taktiikkaan kuuluu kaiken kiistäminen. Poliitikot ovat ottaneet mallia Jari Aarniosta ja niinpä kansanedustaja Mustajärvi sai turhaan kysellä eduskunnassa, kuka on laivueen tänne kutsunut ja milloin. Sopivasti nykyinen puolustusministeri ei ollut vastaamassa kysymykseen ja muut näyttelivät huuli pyöreänä tietämätöntä.

Irvokkuuden huippuna Ilkka Kanerva, joka on muuten mainostanut olevansa asioista hyvin informoitu, teeskentelee hänkin tietämätöntä, mutta ilkeää samalla olla sitä mieltä, että kyllä avoimuutta täytyy lisätä. SSS-leirin sotapolitiikka ei vaan kestä sitä avoimuutta, siksi saamme jatkossakin tottua tiedon säännösteltyyn jakamiseen ja pyöreisiin huuliin.

* * *

Mielenkiintoista stand up -showta vetää nyt myös ulkoministeri Timo Soini. Vaikka mies itse on lämmin atlanttisten suhteiden ystävä ja solahtaisi minä päivänä tahansa Yhdysvaltain republikaanipuolueen porukoihin, ei hän Perussuomalaisten puheenjohtajana oikein voi esiintyä Naton suurena ystävänä. Ei varsinkaan nyt, kun puolueen kannatus on muutenkin romahtanut. Toista samanlaista ei hänenkään pumppunsa kestä.

Kyynikko voi todeta, ettei Soinilla ollut muuta mahdollisuutta kuin kiistää ilmiselvä yhteys Suomen Naton täysjäseneksi hivuttamisen ja tällaisen militaristisen vierailun välillä. Julkea valehteleminen on tässä tilanteessa pienempi synti kuin rehellisyys. Soinihan voi sitä paitsi käydä ripittäytymässä ja tulla omatunto puhtaana taas kansalaisten eteen.

Kysymys ei voi olla siitä, etteivät Soini ja muut tietämätöntä esittävät tietäisi ihan hyvin. Kansalaisten Nato-penseys on vaan sitä luokkaa, että täytyy olla Carl Haglund ollakseen siitä välittämättä. Ja mikä on olla carlhaglundina tällä hetkellä, kun kukaan ei epäile hetkeäkään, etteikö juuri puolustusministeri Carl Haglund olisi sopinut siitä, että Naton roskakuskit voivat käväistä tsekkaamassa tilanteen itärajalla silloin kun haluavat.

* * *

Näytelmän komiikka muuttuu kuitenkin tragiikaksi kun muistetaan, että tässä leikitään nyt sodan ja rauhan asioilla. Oli Venäjällä vallassa kuka hyvänsä, siellä kyllä ymmäretään oikein hyvin, mikä Naton lentolaivueen "harjoitteleminen" Suomessa viestittää. Ihan kuten suomalainenkin ymmärtää, ettei se Naton roska-autolaivue tule tänne kerosiinia polttelemaan siksi, että suomalaisten lentäjien kanssa on niin mukava harrastaa smooltookkia.

Pääministeri Sipilä on selvästikin kieltänyt hallitukseltaan carlhaglundilaisen riehakkaan sotaintoilun. Asiaa pitää edistää, mutta hiljaa niin kuin lammen laine. Kiristetään koko ajan verkkoa, mutta kysyttäessä esitetään yllättynyttä ja tietämätöntä. Presidentti Niinistökin joutuu vielä varomaan sanojaan, mutta kunhan se toinen kausi on plakkarissa, silloin viimeistään verkko nostetaan ja saalis tutkitaan.

Tiedotusvälineitten ja anonyymien verkkokeskustelijoiden sotaintoisuus on noussut samalle tasolla kuin eurooppalainen hulluus 1914 ja 1939. Nyt on viimeinen hetki maailman tolkkujen ihmisten nousta ylös ja pysäyttää tämä yltyvä hulluus. Sodat ja sotiminen eivät ratkaise ongelmia vaan luovat niitä. Mutta sodatkaan eivät syty syyttä ja omia aikojaan. Siksi on etsittävä sitkeästi niitä, jotka sotimisesta hyötyvät aseteollisuuden lisäksi ja vaadittava heidät vastuuseen maailman suurimmasta rikoksesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti