Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Pilakuvia sieltä, missä naurukin on mustaa

Olen ollut pitkään siinä käsityksessä, että läntisen maailman vallannut "poliittisen korrektiuden" kaikkialle ulottuva rutto on tappanut poliittisen pilakuvan maailmasta, pois lukien The Onion -sivuston. Onneksi silmiin sattui kirjaston uutuusluettelosta kiintoisan epäkorrekti nimi Pilakuvia perseestä.

Into-kustantamo on tehnyt kulttuuriteon ja suomentanut kaksi yhdysvaltalaisen Mr. Fishin piirroskokoelmaa. Pilakuvia perseestä 1 & 2 (Go Fish - How to Win Contempt and Influence People) ovat jokseenkin kovinta kamaa, mitä suomalaiset kustantajat ovat uskaltaneet paperille painaa 2000-luvulla.

Salanimellä Mr. Fish piirtävä on Philadelphiassa asuva toimittaja, joka ilmoittaa, ettei koskaan pyytänyt saada syntyä. Niille, jotka eivät malta odottaa saavansa itse kirjoja käsiinsä, voi suositella alkupalaksi verkkosivuilta löytyviä kuvia. On kuitenkin syytä sanoa ääneen, että jopa Mr. Fish - tai hänen sivunsa tarjoava Truthdig -  harjoittavat itsesensuuria. Suomennetuissa kirjoissa näyttäytyy monta luokkaa hurjempi piirtäjä kuin verkossa.

Kahdesta ilmestyneestä kokoelma nro 2 on vielä parempi. Se käy ärhäkästi minkä tahansa valtaa väärin käyttävän kimppuun. Pääkohteena ovat ymmärrettävästi yhdysvaltalaiset presidentit, joista kukaan ei saa Mr. Fishiltä armoa. Mutta eivät saa myöskään paavi, rasistit, kreationistit, israelilainen kiinteistövälittäjä, poliitikot tai kiihkoilevat islamistit. Viimeksi mainittuja Mr. Fish kutkuttelee tutunoloisella kuvalla, jossa turbaanissa muhivan pommin kantaja täytyy itse piirtää numeroiduilla katkoviivoilla.

Mr. Fishin kynä taipuu moniin tyylilajeihin, jotka tukevat sanan purevaa terää erittäin onnistuneesti. Tästä hän on ehtinyt saada palkintojakin. Parasta on kuitenkin se, että sana on aidosti vapaa, kahlitsematon. Mr. Fish on ehdottomasti ja jyrkästi Yhdysvaltain kaikkia hallintoja ja niiden mädännäisyyttä vastaan, mutta ehkä vielä selkeämmin hänen työtään voi kuvata George Orwellin sitaatilla, jota Truthdig pitää esillä: "Journalism is printing what someone else does not want printed. Everything else is public relations."

Erityiskiitokset suomenkielisen version kustomoinnista täkäläisiin oloihin. Kuvassa, jossa työtön istuu maassa vierellään kyltti "Onko Toivoo töistä?" on toisen sanan fonttikin suoraan Kokoomuksen propagandasta.

Jos haluat yhteyttä Mr. Fishiin, sähköposti on mrfish@truthdig.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti