Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Verkkosnagarilla

Tiedän kyllä teorian, jonka mukaan ikäville ilmiöille ei pitäisi antaa vähäisintäkään ylimääräistä näkyvyyttä, jollaista paneutuvan kriittiset tekstit edustavat. Kun voin kuitenkin tilastoluvuista nähdä, että tämän blogin näkyvyys on hyvin vähäinen, pidän tämän jutun mainosarvoa vaarattoman pienenä ja pohdin ääneen verkossa rehottavaa häijyilykulttuurista "keskustelua" käyttäen esimerkkinä verkossa julkaistavaa MV??!!-lehteä.

Foorumin tyylilaji tehdään selväksi jo otsikossa. MV on tiettävästi lyhenne sanoista "mitä vittua" ja oma sivistystaso ilmaistaan käyttämällä kahta kysymys- ja huutomerkkiä peräkkäin. Sivuston ylläpitäjäksi ilmoittautunut Ilja Janitskin (s. 1977) asuu sinkkuna Barcelonassa, siis turvallisesti nettipoliisi Fobban ulottumattomissa. Janitskin on varmuuden vuoksi perustanut myös Facebookille rinnakkaisen VK-palvelunsa. Hyvin pitäisi siis mennä.

Tuoreessa päivityksessä Janitskin joutuu kuitenkin myöntämään, että tyyli on ollut "provosoiva ja värikäs" ja jatkossa "turhat loukkauksiksi miellettävät sanamuodot pyritään karsimaan". Toisin kuin useimmat verkkosnagarilla rähisevät, Janitskin ilmaisee vastustajakseen "valhemedian" eli lyhyesti kaikki muut viestintävälineet. Vain Janitskinilla itsellään on totuus hallussa. Tällainen lähtökohtahan ei yleensä lupaa hyvää.

* * *

MV:n vastustamiin ja jatkuvasti vatvomiin asioihin ja ilmiöihin kuuluvat ainakin matut eli maahantunkeutujat (ex-mamut siis), islam, feminismi, vasemmisto, juutalaiset, valtamedia, suvakit ja piripäiset rottaihmiset. Tässä mielessä Janitskinin valikoima ei poikkea siitä, mitä verkkosnagari yleensäkin tarjoaa. MV-lehden konsepti on kuitenkin sikäli mielenkiintoinen, että se tarjoaa näennäisen vapaasti palstatilaa kenelle hyvänsä, joka pysyttelee rajan oikealla puolella. Lehti myös etsii koko ajan "reporttereita" eli sisällöntuottajia.

Verkkosivuilta etsii kuitenkin turhaan ideologista ohjelmanjulistusta. Janitskin luottaa siihen, että samanhenkiset ihmiset tunnistavat määrittelemättäkin, että puhutaan näin eikä noin. Keskustelupalstoilla sitten ollaan avoimesti rasisteja, vihataan juutalaisia ja mamuja, yllytetään väkivaltaan ja murhiin (Erkki VJ Hänninen: "Ubermensch Jari Tervo saa vielä suunsa soraa täyteen! - Joutais polokea suonsilimään koko ilettävä lihava rappiojuoppo kuvatus kuvotus 'kirjailija'."). Näitä ei tietenkään kirjoita Janitskin itse, vaan ne, joiden mielestä vapaa sana on aina häijy. Janitskin vaan antaa "totuudelle" tilaa.

Ei, Janitskinilla ei ole eduskunnassa mieleistä puoluetta. MV-lehti torjuu myös Timo Soinin edustaman "maltillisen" perussuomalaisuuden, joka on lehden mukaan osoittautunut maahanmuuttoasioissa petturuudeksi. Vain Jussi Halla-aho saa tältä osin synninpäästön ja kuuluu sivuston arvostamiin asiantuntijoihin. Halla-ahoa nimekkäämpiä nimiä sivuston avustajien joukosta ei sitten kyllä löydykään. Kaikki muut taitavat olla niitä ällöttäviä mädättäjäsuvakkihuoria.

* * *

Käytän otsikossa ilmaisua "verkkosnagari" ilmaisemaan sekä kommunikaation peruslähtökohtaa että tosiasiallista vaikuttavuutta. MV-lehti pitää itsestään suurta mekkalaa ja katsoo olevansa valtamedian suuren hyökkäyksen kohteena: "Perinteinen valhemedia on yrittänyt hiljentää MV:n jo yli vuoden ajan, mitä erikoisimmilla tempuilla ja valheellisilla rikosnimikkeillä. - MV lehti herättää valtamediassa suurta raivoa ja myös paniikkia. Keinoja ei kaihdeta, kun totuutta yritetään hiljentää." Kun katsoo sivuston keskustelupalstojen lukuja, edes ketju "Rikolliset maahanmuuttajat" ei yleensä kerää kuin muutamia satoja klikkauksia. Nakkikioskin mittakaavassa ei maailmaa juuri muuteta. Janitskin taitaa tietää sen itsekin oikein hyvin.

Tällaiset sivustot tarjoavat silti kaikenlaiselle vihapuheelle ekologisen lokeron. Kun kiihkoilijoista suurin osa on samaa mieltä, omia perusteluja ei tarvitse koskaan pohtia, totuus on aina se yksi ja sama MV-lehden eli "meidän" totuus. Näille snagarilla kiukkuaan purkavilla ei ole halua eikä mahdollisuutta dialogiin. On ehkä hyvä, että jossakin voi sitä pahaa oloaan purkaa ulos, mutta eihän tällaisesta tietenkään mitään konkreettista hyvää seuraa.

Janitskin kerjää huomiota ja olisi varmaan riemuissaan, jos MV-lehti pyrittäisiin oikeasti sulkemaan. Vaikka lehden huomassa puuhaavat myös avoimesti kansallissosialismia ihailevat kiihkoilijat, pääosa ainakin keskustelijoista on ja pysyy snagaritasolla. Rähistään kaikesta mahdollisesta, mutta mitään ei tosielämässä saada aikaan. Ehkä siinä sitten lohduttaa olla koko ajan oikeassa ja valtamedian boikotissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja vain Google-tilin käyttäjiltä. Blogin kirjoittaja kannattaa avoimuutta keskusteluissa.