Heikin varaventtiili

Heikin varaventtiili
Heikki Poroila vuonna 1950

maanantai 23. tammikuuta 2017

Vaihtoehtoisten faktojen maailmassa

Kun presidentiksi itsensä valehdelleen Donald Trumpin virkaanastujaistilaisuus keräsi selvästi vähemmän väkeä kuin esimerkiksi Barack Obaman vastaava tilaisuus 8 vuotta aikaisemmin tai - mikä nöyryyttävintä - Trumpin vastaiset naisten mielenosoitukset, presidentin tiedotuksesta vastaavat marssittivat näyttämöllä aivan uuden aseen eli vaihtoehtoiset faktat. Tätä asetta käytetään - ja oletettavasti sille tulee Trumpin hallinnon aikana runsaasti tarvetta - tilanteessa, jossa perinteiset faktat ovat vastenmielisiä tai saavat pääpomon kiukkuiseksi. Kun valhe nimetään "vaihtoehtoiseksi faktaksi", loppuu teoreettinenkin tarve myöntää omat virheet. Sehän on osoittautunut Donald Trumpille täysin ylivoimaiseksi haasteeksi.

Samaan aikaan Oxfamin tuoreet laskelmat kertovat, että 8 maailman rikkainta miestä (se rikkain nainen on vasta sijalla 11) omistaa yhtä paljon kuin puolet ihmiskunnasta. Uutisen häkellyttävin tieto ei valitettavasti ollut se, että pieni vähemmistö kahmii kaiken. Hälyttävintä oli Oxfamin välittämä tieto siitä, miten nopeasti tuo puolen maailman varallisuuden kahmineen porukan koko on pienentynyt. Vielä muutama vuosi sitten tähän kyseenalaiseen saavutukseen tarvittiin melkein kymmenkertainen määrä miljardöörejä. Tasaisen vauhdin taulukolla vuoden 2020 tienoilla 1-2 rikkainta miestä omistaa saman verran kuin puoli ihmiskuntaa.

Pinnalta katsoen näillä kahdella häkellyttävällä ja suoraan sanoen masentavalla uutisella ei ole mitään yhteyttä. Minusta niillä kuitenkin on ja yhteinen tekijä on se, että tosiasioista on tullut harkinnanvaraisesti tärkeitä asioita. Eivät Oxfamin listalle päässeet miljardöörit tietenkään kiistä varallisuuttaan (eri asia sitten on, kuinka tarkkaa tietoa meillä siitä on ja kuinka moni listalle kuuluisi, vaan ei häveliäisyyssyistä halua kuulua). Muutamat heistä ovat jopa julkisesti sitä mieltä, että miljardit täytyy jakaa hyviin tarkoituksiin, eikä jättää vain yksityiseen kulutukseen tai pelkästään kasvattamaan pottia entisestään. Maailman miljardöörit elävät kuitenkin vaihtoehtoisten faktojen maailmassa sikäli, että he eivät piittaa tuon taivaallista maailman suunnattomasta eriarvoisuudesta. Se fakta, että miljardit ihmiset elävät hädin tuskin ihmisarvoista elämää, ei kuulu näiden miesten valitsemiin faktoihin. He ovat valinneet ihan muut faktat, myös Bill Gates ja Warren Buffett.

* * *

Donald Trump valehteli itsensä presidentiksi lupaamalla palauttaa keskiluokan ja teollisuustyöläisten kadonneet työpaikat ja ihmisarvon. Hän valehteli häikäilemättä nostavansa "unohdetun kansan" taas vallan kahvaan. Kun tuli aika nimetä uuden hallinnon avainhenkilöitä, unohdettu kansa ei päässyt edes pistesijoille, vaan valinnat kohdistuivat joko Trumpin kaltaisiin miljardööreihin tai militaristeihin, joissakin tapauksissa samassa ihmisessä yhdistyivät sekä militarismi että vauraus. Fakta on, ettei Trump päästänyt vallan kahvaan ketään siitä joukosta, joka hänet valtaan äänesti. "Vaihtoehtoinen fakta" lienee se, että jollain merkillisellä logiikalla nämä Trumpin omin käsin poimimat sotilaat ja upporikkaat kuitenkin edustavat juuri sitä unohdettua ja syrjittyä kansanosaa.

On selvää, että Trumpin lupaukset savupiipputeollisuuden paluusta eivät tule toteutumaan. Työpaikathan eivät ole kadonneet siksi, että kierot demokraatit ovat ne hävittäneet, vaan koska kapitalismi ei yksinkertaisesti enää tarvitse näitä työpaikkoja. Ihmiset ovat työttömiä, koska kapitalisti saa haluamansa voiton paljon varmemmin ja tehokkaammin keinottelemalla finanssipuolella. Miksi vaivautua maksamaan palkkaa ihmisille, jotka sairastelevat, tekevät lapsia ja tarvitsevat jopa ruokaa elääkseen? Paljon järkevämpää on sijoittaa rahat virtuaaliseen talouteen, joka ei tuota mitään kenellekään, paitsi satumaisia voittoja onnekkaille ja taitaville. Siellä ja vain siellä liikkuvat todella isot rahat.

On fakta, etteivät Gates, Buffett & Co ole tehneet töitä kymmenien miljardien omaisuuksiensa edestä. He ovat upporikkaita, koska talousjärjestelmä suosii varallisuuden kasautumista. He ovat upporikkaita, koska talousjärjestelmä suosii varallisuuden siirtymistä köyhiltä rikkaille. Donald Trump tulee tarvitsemaan kaikki keksimänsä "vaihtoehtoiset faktat" selitellessään seuraavien vuosien aikana kannattajilleen, miksi kaikki hänen toimensa satavat viime kädessä upporikkaimpien eli muiden donaldtrumpien laariin, eivät suinkaan nostata kuolleita terästehtaita taas tupruttamaan ympärilleen savua ja luomaan työpaikkoja.

* * *

Upporikkaat ovat oikeassa väittäessään, etteivät ongelmat ratkea sillä, että he jakavat omaisuutensa köyhille. Sekin on tarpeen tehdä, mutta ei ennen kuin varallisuuden kasautumsita suosiva ja sitä tarvittaessa aktiivisesti synnyttävä talousjärjestelmä on vaihdettu. Siihen asti on parempi, että sosiaalista omaatuntoa edes hitusen omaavat upporikkaat lahjoittavat hyviin tarkoituksiin eli harrastavat "hyväntekeväisyyttä". Sekin sana on todellisuudessa "vaihtoehtoinen fakta". Hyväntekeväisyys ei ole koskaan eikä missään ratkaissut rakenteellisia ongelmia, koska sen tarkoitus ei ole ratkaista rakenteellisia epäoikeudenmukaisuuksia vaan luoda mielikuva siitä, että rikas on nyt tehnyt osuutensa.

Donald Trump on oikeassa vaatiessaan, että suunnan ja tapojen on muututtava. Yhdysvaltain poliittisen kulttuurin syvä korruptoituneisuus ja lähes täydellinen alistuneisuus suuryritysten eduille estävät kaikki hyvät muutokset. Donald Trump on kuitenkin täysin väärä henkilö näistä muutoksista saarnaamaan, koska hän ei missään tapauksessa tule romuttamaan suuryritysten valtaa Yhdysvaltain politiikassa. Hän tulee todennäköisesti vahvistaneeksi sitä ja lopputulos selitetään taas "vaihtoehtoisilla faktoilla". Jos aasipuolue olisi ollut historiallisen fiksu ja valinnut ehdokkaakseen Bernie Sandersin, olisi ollut pienen pieni mahdollisuus sille, että suuryritysten nukketeatteri Washingtonissa olisi saanut hiukan uutta ohjelmistoa, ehkä jopa uusia käsikirjoittajia ja vierailevan ohjaajan. Nyt sekin mahdollisuus on upotettu vähintään neljän vuoden päähän (en tosin itse kuulu niihin, jotka uskovat Trumpin valheilla lastatun laivan pysyvän neljää vuotta pinnalla - neljä kuukauttakin tuntuu pitkältä ajalta).

Me ihmiset olemme synnynnäisiä valehtelijoita. Pienen ihmisen valheella on yleensä pieni vaikutus yhtään mihinkään. Tilanne on toinen, kun suurimmat vallankäyttäjät perustavat toimintansa julkeaan ja  ylimieliseen valehtelemiseen. Trump on jo ehtinyt osoittaa, että hänen valtiomiehistymistään lupailleet ovat täysin väärässä. Valheelle rakennettu jatkaa kulkuaan valheiden reunustamaa reittiä, mitä nyt ajoittain "vaihtoehtoiset totuudet" värittävät maisemaa. Maailman rikkaimpien miesten ei tarvitse piitata vähääkään siitä, mitä mieltä muut ihmiset ovat. Donald Trump saattaa kuvitella olevansa samassa asemassa. Se on todennäköisesti Trumpin lopulta tuhoavien virhearvioitten yksi keskeinen tekijä. Jopa Trumpin kannattajat odottavat faktoja, jotka eivät lillu missään vaihtoehtomaailmassa. Sitä joko on työtön tai ei ole. Sitä joko tulee toimeen palkallaan tai ei tule. Faktat tulevat olemaan Donald Trumpin suurin vihollinen. Maailman rikkaimmille miehille muiden faktoilla ei ole merkitystä, koska he itse ovat se tärkein fakta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti